Fény,Szín,Forma-Polikróm harmóniák

Az újrarendezett gyűjtemény felkínál egy olyan nyelvezetet a modern művészetek megértéséhez, amelynek tulajdonképpen már birtokában vagyunk: ez pedig a színek és formák látása. A kiállítás praktikus szervezőerejét a terekben érzékelhető egyes színek, anyagok, vagy formák dominanciája adja.

A kiállítás térképét magunk elé kiterítve optimista piros, szigorú ezüst-fekete, népszerű neon-pasztell és geometrikus termeket jelölhetnénk ki.

A Művészetek Háza 2015 nyarán otthont adott Bernard Venet, francia képzőművész szobrainak és grafikáinak a Modern Képtár falain belül. Ehhez az kellett, hogy a Vass-gyűjtemény egyes darabjai lekerüljenek korábbi helyükről és raktárban várják további sorsukat.
A ciklikusan cserélődő rendezés (ugyanis a gyűjtemény meghaladja az egyszerre kiállítható mennyiséget) számunkra is mindig új lehetőséget kínál, hogy a gyűjtemény további, eddig nem látott darabjaival is megismerkedhessünk. Az év végén történt friss válogatás eredménye egy olyan kiállítás, amelynek hatására tulajdonképpen egy színdinamikai kísérlet részeseinek érezhetjük magunkat, és e kísérletet laboránsai maguk a művészek.

A rendezési elv, csak úgy, mint maga a gyűjtési koncepció, egy saját rendszer alapján működik, mind- emellett érezhető egy koherens erő, amelytől a képek összessége kiállítássá lesz. Az épület sok kis terét bejárva, bármilyen művészetelméleti képzettség nélkül is aktív befogadói lehetünk a látottaknak, nem kell ehhez más, csak a szemünkre, az érzékeinkre hagyatkoznunk.

Mindegyik térrész külön-külön történetet mesél el, melynek szereplői a Vass László által felállított szubjektív (de nonfiguratív, geometrikus elkötelezettségű) a legmagasabb minőséget preferáló rendszer alapján kerültek egy ernyő alá.

A jelen kiállításban feltűnik a magyar művészek többségi jelenléte. A magyar szereplők egyúttal azt is jelzik, hogy a Vass-gyűjtemény egykor magyarországi műterem-látogatásokkal és magyar szereplőkkel indult útjára, és a kilencvenes évek közepéig a magyar anyag dominált benne.

Ennek a lendületnek az eredője Vass László Barcsay Jenővel való megismerkedése volt, akinek hatására elindult a koncepcionális gyűjtői tevékenység útján. 

A később jött nemzetközi irány célja pedig az volt, hogy a magyar művészet egyetemes kontextusban jelenhessen meg a nyilvánosság előtt, másrészt, hogy a hazai közönség megismerhesse a nemzetközi geometrikus szemléletű művészet legjelentősebb mestereinek műveit.
A közel kilencven kiállított mű a Vass-gyűjtemény egy új, könnyedebb arcát mutatja meg.
A geometrikus játékosság, a művek változatossága, a polikróm harmóniák új élményt nyújtanak a közönségnek.


Kiállító művészek:

Alviani, Getulio / Bak Imre / Barcsay Jenő / Bézie, Charles / Bruch, Helmut / Carter, John / Charlton, Alan / Christo / Csiky Tibor / de Spirt, Daniel / Deim Pál / Dubreuil, Jean-François / Fajó János / Gasteiger, Jakob / Gieraga, Andrzej / Glass, Ingo / Haász István / Halász Károly / Haraszty István /Hencze Tamás / Heritész Gábor / Hetey Katalin / Honegger, Gottfried / Kałucki, Jerzy / Ketting, Ditty / Konok Tamás / Lakner László / Luther, Adolf / Mata Attila / Megyik János / Mohr, Manfred / Molnár, Vera / Morellet, François / Nádler István / Pan, Marta / Pihl, Thomas / Popet, Yves / Prosi, Henri / Rathke, Dirk / Ridell, Torsten / Roy, Reinhard / Rudin, Nelly /Schoen, Klaus J. / Stella, Frank / Szikora Tamás / Tomasello, Luis / Venet, Bernar / Vilim Kati / Wilding, Ludwig / Wolsky András / Yoshikawa, Shizuko

 

 

Információ:
Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény
8200 Veszprém Vár u. 3-7.
+36 88 561 310