Czigány Ákos – Néma Júlia Dobozember

Finisszázs tárlatvezetéssel 2016. október 15-én, szombaton 17.00 órától Czigány Ákos és Néma Júlia vezetésével a Dobozember című kiállításukon. Helyszín: Dubniczay-palota - Várgaléria /Veszprém, Vár u. 29./ Az esemény ingyenes!

 

Czigány Ákos fotóművész és Néma Júlia keramikus tervezőművész egységes koncepcióra felfűzött tárlata veszprémi helyi vonatkozásokat is tartalmaz.

Doboz és ház. Két gondolat, két alakzat kerülgeti egymást két, egymást sok éve inspiráló alkotó párhuzamosan megszülető műveiben.

Ezt a beszélgetést gondolja végig és komponálja egybe a kiállítás.

Beszélgetés több műfajban, de két színben: feketén, fehéren, fekete-fehérben. Fotográfiai pozitív és plasztikai negatív, vágott vonalak és kivágott körvonalak, a második és a harmadik dimenzió, a legköznapibb és ritkán látható, extrém anyagok párbeszéde. Táblaképek, reliefek, plasztikák, installációk finom kapcsolatai.

A ház: doboz, és minden doboz átmeneti otthon. Doboz a test, de az edény is, melyből táplálékát veszi, hogy felépítse magát. Doboz a tudat, miként protézise is, a fényképezőgép. Minden konkrét, de eltérően elvont.

A tárlat első kiadása (Frankfurt am Main, 2014) óta a művészpáros továbblépett és létrehozta első közösen jegyzett tárgycsoportját, mely Néma Júlia edénytervezői tevékenységére reflektál és Czigány Ákos fotográfiáin alapul. Ugyancsak a veszprémi kiállítás újdonsága az a tányérkollekció, mely a Várgalériával szomszédos téglagyűjtemény, a Tegularium forma- és motívumkincséből is építkezik.

“Ha az út egyenes, az ember rendszerint nem téved le róla. De ha a dobozra vágott kis ablakon át nézi a dolgokat, minden másmilyennek látszik. A táj minden részlete egyforma lesz, azonos jelentőségre tesz szert. [...] Talán azért, mert a tárgyak körvonalai a meghatározhatatlan távolságban elmosódottak, így helyzetük sokban közös az én helyzetemmel. A szeméttelep varázsa. Egyetlen táj sem untathat, ha dobozból nézed.”

– Abe Kóbó: A dobozember című regényéből (1973)

Czigány Ákos a kortárs magyar fotóművészet meghatározó alakja, 2009-től a Nessim Galéria, 2014-től a Várfok Galéria művészkörének tagja. Munkáiban konceptuális, konstruktív és dokumentatív jegyek ötvöződnek. 2010-ben Egek: hommage à Hiroshi Sugimoto című sorozatáért Lucien Hervé és Rodolf Hervé-díjat kapott Párizsban, valamint az International Photography Awards 3. díját, 2011-ben a prágai Leica Galéria FRAME011 nemzetközi fotóművészeti pályázatának 2. díját és különdíját is elnyerte. Alkotásai az elmúlt években számos kiállításon szerepeltek külföldön (Párizs, New York, Torino, Frankfurt am Main, Prága, Würzburg) és itthon (Magyar Nemzeti Galéria, Mai Manó Ház, Szent István Király Múzeum, Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, Várfok Galéria). Budapesten él és dolgozik.

Néma Júlia keramikus tervezőművész. Doktori fokozatát a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen szerezte meg (2012), ahol 2006–2013 között oktatott. A Magyar Formatervezési Díj (2003) és a Ferenczy Noémi–díj (2013) birtokosa, az International Academy of Ceramics tagja. Hazánk egyik legelismertebb kerámiatervező stúdiójának vezetője, mely egyben az ország első és egyetlen, magas hőfokú fatüzelésű kemencével működő kerámiaműhelye, ahol folyamatos, professzionális alkotás és termelés folyik. A keze alól kikerülő porcelán és kőedény tárgyak – gasztronómiai igényű étkészletek, építészeti megoldások, teakerámiák és műalkotások – a művészi, a tervezői és a kézműves szemlélet összhangját tükrözik. Alkotó– és kutatómunkáját összegzi Magas hőfokon: Közelítések a fatüzes kerámiához című könyve (Scolar, 2013), mely az első és egyetlen magyar nyelvű publikáció a témában. Plasztikái, reliefjei, használati tárgyai és festményei sok hazai és külföldi egyéni és csoportos kiállításon szerepelnek Amerikától Európán át Japánig. Nemzetközi konferenciák és szimpóziumok rendszeres résztvevője, publikációi neves szaklapokban jelennek meg.

Bővebb infó: +36 88 560 507

A kiállítás 2016.október 16-ig látogatható a Dubniczay-palota Várgalériájában / Veszprém, Vár u. 29./