Szilágyi 50 - A különbségek szigete

Kiállító művészek: Szilágyi László (1966-2007),
Boros Viola (1966) Fuchs Tamás (1962) Gyarmati Zsolt (1968) Király Gábor (1979) Menyhárt Menyus Tamás (1966) Szilágyi von Neuwirth Zoë (1966) & Brush Ramones (1969). Helyszín: Szilágyi László Utcagaléria /Veszprém, Budapest úti aluljáró/.

A Művészetek Háza 2013 végén kapta feladatul a várostól az egyik központi körforgalom frissen kialakított aluljárójának utcagalériaként történő működtetését. A levezető hosszú rámpák falaira az egyik oldalon a városhoz kötődő már nem élő művészek neveit festették fel, a másikra a városban található Vass László Gyűjtemény művészneveit. A levivő lépcsők falaiba vájt kazetták a város kulturális rendezvényeit aktuálisan változó plakátok hirdetik. A közvetlenül az út alatt található átjáró nyolc falfülkéje alkotja tulajdonképpen a köztéri kiállítóhelyet. Ez az egymással szemközti falakba süllyesztett kétszer négy, egyenként 150 x 150 centis és 30 centiméter mély fülkét jelent. A helyszín tökéletes arra, hogy az egyébként képzőművészeti galériákat nem látogató embereket is megszólítsunk.

Az első kiállítás a galéria névadójának, Szilágyi Lászlónak, a tragikus körülmények közt elhunyt punk festőművész képeinek reprodukcióit mutatta be.
Szilágyi László 1966. október 17-én született Veszprémben. Képző- és iparművészeti középiskolába járt, majd 1985-től 1991-ig a budapesti Képző- és Iparművészeti Főiskola hallgatója volt, ahol Gábor István, Diénes Gábor és Kokas Ignác voltak a mesterei. 1991-től 1994-ig, a legtehetségesebb pályakezdők között Derkovits-ösztöndíjban részesült. Hazai és külföldi kiállításokon szerepeltek munkái, számos egyéni kiállítása is volt. Több díjat és elismerést kapott. A David Bowie nemzetközi képzőművészeti pályázat egyik nyerteseként Párizsban Bowie-tól személyesen vehette át a kitüntető díjat. 2003-ban nemcsak képeit, de szinte az egész szobáját, életterét bemutatták a budapesti Műcsarnok Rosszcsontok című kiállításán.
Az 2013-as nyitó kiállítás óta, a forgalmas aluljáróban, több nagysikerű kiállítást rendeztünk. Most 2016-ban ismét Szilágyi felé fordulunk, aki most lenne 50 éves.

SZILÁGYI 50

Szilágyi László „Lackó” (Veszprém, 1966. október 17 - Veszprém, 2007. február 03.)

„A Különbségek szigete”

Szilágyi Lászlóra emlékezik a nevét viselő „Szilágyi László Utcagaléria” legújabb kiállítása születésének ötvenedik évfordulóján. A Különbségek szigete című kiállításon bemutatjuk Szilágyi Lackó két művét és meghívtunk hét kiváló kortárs magyar művészt. A meghívott művészek jól ismerték Lackót, és/vagy az ő művészetfelfogásának világértelmezésének jelenkori követői. Akik valóban szerették és értékelték Szilágyi László munkásságát, azoknak nem szokatlan a kritikus, érdes, vad hang és a szenvedélyes, sokrétegű Kép-Világ.

 

„Folyamatában kell szemlélni a világot: ez egy mozgó gépezet, ebben benne vagy! Ez egy szerves tényező, te vagy középen, és besűrítesz magadba mindent. Az ember is egy alkatrész, a világegyetem élő alkatrésze. Régebben még én is valami eredendő, felsőbb régiót kerestem magamban, mint egy idealista: elrugaszkodni, és kilépni a világból…”

Szilágyi László, részlet egykori interjúból, lejegyezte Jokesz Antal

Helyszín: Szilágyi László Utcagaléria /Veszprém, Budapest úti aluljáró/.

A kiállítás támogatója: www.nka.hu